Erasmus Universiteit Rotterdam

Proces Informatie Architect - Rotterdam

Alle vacatures Print Solliciteer
NederlandsEnglish

Vacature

Plaatsingsdatum 14-09-2018 Functiecategorie ICT - Hardware / Netwerk
Standplaats Rotterdam Niveau Professional
Opleidingsniveau HBO Dienstverband Vast contract - Bepaalde tijd m...
Uren 40 Salaris € 3.545 - € 5.513
Proces- en informatiearchitect:
Digitalisering is de afgelopen jaren onverbrekelijk verbonden geraakt met maatschappelijke ontwikkeling. Dit heeft bedrijven en zelfs hele branches getransformeerd; denk aan boodschappen doen, een taxi bestellen of een vakantiereis samenstellen. De huidige studenten en de nieuwe generaties medewerkers zijn opgegroeid in een digitale wereld. Daarom gaat de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een ‘smart’ campus bouwen die voorziet in de behoeften van studenten, docenten en onderzoekers.

De student - persoonlijk en toegankelijk onderwijs
De EUR Smart Campus van 2021 geeft studenten (binnen kaders) maximale vrijheid bij het deelnemen aan onderwijs. Naast fysieke vormen van onderwijs biedt de EUR Smart Campus een variëteit aan digitale onderwijsvormen aan, zodat studenten zelf kunnen kiezen hoe zij willen studeren.

De wetenschapper - ruimte dankzij digitalisering

In 2021 plukken wetenschappers de vruchten van de investering die zij hebben gedaan in de digitalisering van leerstof. Hierdoor ontstaat meer tijd en ruimte voor onderzoeksactiviteiten. Om onderzoek vanuit IT beter te faciliteren, zal gewerkt worden aan profilering van wetenschappers, onderzoeksrichtingen en onderzoeksresultaten. Effectief betekent dit dat we werken aan een onderzoeksplatform, waar datagericht, snel en flexibel onderzoek kan plaatsvinden. Dit platform moet de onderzoeker ontlasten in zaken als het verantwoordingsproces, databescherming en beschikbaar stellen van vernieuwende technologieën. Het resultaat moet zijn dat research aan de EUR zich nog beter kan meten met de internationale top.

De bedrijfsvoering - samen maken we ondersteuning eenvoudig
In 2021 zijn alle bedrijfsvoeringsprocessen binnen de EUR gedigitaliseerd. Selfservice voor gebruikers is een normaliteit geworden; door gebruik te maken van standaardoplossingen waar we buiten de universiteit aan gewend zijn, werkt selfservice eenvoudig en snel.

Innovatief werken:
Bij de EUR proberen we door innovatief te werk te gaan deze strategische verandering tot stand te brengen. Bijgaand filmpje is een mooi voorbeeld van hoe we dit hebben gedaan bij het opstellen van het sourcingskader in de vorm van cocreatie.

Link: https://www.eur.nl/cocreatie-bij-het-cio-office

Functieomschrijving proces- en informatiearchitect
Voor het CIO Office zoeken wij twee ervaren proces- en informatiearchitecten, die het architectenteam gaan versterken en werken aan de digitale versnellingsagenda van de EUR. Uitgaande van de principes van architectuur en de domeinen Onderwijs, Onderzoek en Bedrijfsvoering ga je aan de slag op het gebied van applicatierationalisatie en vernieuwing. Het betreft een brede functie die de volgende aspecten behelst:
 • Het in kaart brengen van huidige en toekomstige informatiebehoeften van gebruikers;
 • Inzicht verschaffen in de bedrijfsprocessen, structuur van applicaties, databases en andere gegevensverzamelingen (ook die in de niet-geautomatiseerde of in persoonlijke applicaties zoals spreadsheets opgenomen zijn);
 • Het formuleren van beleidsregels met betrekking tot het beheer van de (elementen van de) informatiearchitectuur.. Een belangrijk aspect van deze functie is de integratie van informatiesystemen en (corporate) gegevens in de EUR;
 • Het meedraaien in projecten en aanbestedingen.

De twee proces- en informatiearchitecten zijn bij voorkeur complementair en hebben de volgende specifieke functieomschrijving:
 • Proces- en informatiearchitect onderzoek of onderwijs
  De proces- en informatiearchitect heeft bij voorkeur kennis van en ervaring met het onderzoeks- of onderwijs-domein. De kandidaat weet de faculteiten proactief te verleiden tot meer samenwerking.
 • Proces- en informatiearchitect infrastructuur
  De proces- en informatiearchitect heeft bij voorkeur kennis en ervaring met infrastructuren en het security- en datadomein in het bijzonder. De kandidaat is in staat om een brug te slaan tussen functionele en technische mensen.

Kennis van wat kan, hoe de markt opereert en welke risico’s zich voordoen zet hij/zij daarbij om in praktische proactieve (bindende) adviezen. Hij bewaakt dat deze ook worden geïmplementeerd, waarbij tact en draagvlak essentieel zijn.

Positionering van de functie
De proces- en informatiearchitecten vallen onder het cluster ‘Enterprise Architecture’

Wie zoeken wij?
Onderstaande profielschets is gebaseerd op het nieuwe Europese Competentie Framework voor IT professionals.

Taken en resultaatsgebieden
 • Onderzoeken en vaststellen behoeften
 • Afstemming informatiesysteem en strategie
 • Opstellen en beheren informatiearchitectuur en informatieprocessenmodel (informatie- en kennismanagement)
 • Onderzoeken organisatieaspecten, ontwerpen en beheren bedrijfsprocessen, vaststellen en beheren gewenste informatievoorziening
 • Beheren bedrijfswaarde van componenten, ontwikkeling ICT-kwaliteitsstrategie
 • Opstellen en beheren normen, criteria, randvoorwaarden
 • Opstellen ontwerp
 • Uitdragen architectuurstandaarden bij faculteiten, staven en onderzoekers

Benodigde ervaring
Voor deze functie wordt een kandidaat met ervaring op het gebied van informatiearchitectuur gezocht, in het bijzonder op onderstaande gebieden:
 • Werken in decentrale organisatie, bij voorkeur onderzoeks of onderwijsinstellingen
 • Kennis van technologische ontwikkelingen en innovaties. Kennis van of ervaring met kunstmatige intelligentie is een pre.
 • Kennis van architectuurstandaarden
 • Informatieanalyse (A-IS), Gegevensanalyse (A-IS) en Beheer van bedrijfsinformatie/gegevens (B-BP)
 • Planning & control (G-M), Compliance- en kwaliteitsmanagement (G-M)

P-Competenties
Met name om de betrokken faculteiten, staven en onderzoekers te verleiden zijn de volgende competenties zeer belangrijk om deze functie succesvol te kunnen vervullen:
 • Sensitiviteit, inlevingsvermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk); intiatiefrijk
 • Conflictpreventie en -beheersing, sterke mate van klantgerichtheid en uitstekend kunnen samenwerken in teamverbanden
 • Analytisch vermogen en oordeelsvorming
 • Besluitvaardigheid en overtuigingskracht 
 • Plannen en organiseren
 • Organisatiebewustzijn

Functiekwalificatie
Je bent in het bezit van HBO of academisch werk- en denkniveau. Volgens het European Competence Framework niveau NLQF-5 of 6.

De Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde onderzoeksuniversiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie in haar onderwijs en onderzoek. Qua onderzoeksimpact en studiekwaliteit draait de EUR mee in de top van de Europese universiteiten. De EUR integreert academisch toponderzoek met excellent onderwijs en is succesvol in het valoriseren van kennis.
De wetenschappers en studenten werken aan het oplossen van mondiale uitdagingen, geïnspireerd door het altijd dynamische en kosmopolitische Rotterdam, dat daarbij veelal fungeert als een levend stadslaboratorium. Het onderwijs is kleinschalig, activerend en intensief. Het onderzoek vindt steeds vaker plaats in multidisciplinaire teams, die sterk verweven zijn met internationale netwerken.
De EUR is een universiteit met lef en streeft excellentie na, om aantrekkelijk te zijn voor toptalent, maar tegelijkertijd ook toegankelijk te blijven voor brede groepen.
De universiteit telt ruim 27.000 studenten (waarvan ongeveer 5.500 met een niet-Nederlands paspoort), circa 2.800 medewerkers, meer dan 500 hoogleraren en een jaaromzet van ongeveer € 550 miljoen.

De Algemene Bestuursdienst (ABD)
De Algemene Bestuursdienst (ABD) is als centrale staforganisatie verantwoordelijk voor de organisatie van beleidsondersteuning op instellingsniveau. De ABD ondersteunt het College van Bestuur (CvB) bij het uitoefenen van haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, toegankelijkheid en de financiering van onderwijs en onderzoek. De ABD zorgt voor het gezamenlijk ontwerpen van integraal beleid, het beleid tijdig tot besluitvorming voorleggen, zorgt (mede) ervoor dat het beleid wordt uitgevoerd en onderneemt continue monitoring en evaluatie met het oog op verbeteringen. De dienst wordt gevormd door de afdelingen Academische Zaken (AZ), Corporate Planning & Control (CPC), Bestuurlijke Zaken (BZ), Juridische Zaken (JZ) en het Chief Information Office (CIO). Onder de ABD valt organisatorisch ook nog het onafhankelijke Erasmus Magazine.
De bestuursdienst wordt geleid door de directeur Algemene Bestuursdienst (tevens Secretaris College van Bestuur).

Meer informatie over de Erasmus Universiteit is te vinden op www.eur.nl

Wij bieden
Een afwisselende baan met goede arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de CAO Nederlandse Universiteiten (CAO NU). Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van 1 jaar met uitzicht op een vaste dienstverband bij goed functioneren. We streven naar een start per 1 januari 2019. Het salaris bedraagt minimaal € 3.545,- en maximaal € 5.513,- bruto per maand bij een volledige aanstelling en is afhankelijk van ervaring.

De EUR heeft aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder een vakantie uitkering van 8,0%, een eindejaarsuitkering van 8,3% en ruime verloffaciliteiten (o.a. 41 vakantiedagen bij een voltijdse werkweek) voor een goede balans tussen werk en privé. Verder is de EUR aangesloten bij het pensioenfonds ABP en biedt gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof. Ook kunnen medewerkers gebruikmaken van een aantal faciliteiten, zoals sportaccommodatie en bibliotheek.

Solliciteren?
Om onze ambities te realiseren, zijn wij op zoek naar een nieuwe collega die deze visie samen met de CIO gaat realiseren. Heb jij sterke verandervaardigheden, hou je van complexe vraagstukken in een politiek landschap en heb je een visie over hoe je dat wilt realiseren, solliciteer dan op deze functie. Wij ontvangen graag je sollicitatie met je cv per e-mail (werving.cioo@eur.nl) of via de ''Solliciteer'' button voor 15 oktober 2018.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Rob Menheere, via de mail: Rob.Menheere@eur.nl). Voor meer informatie over deze procedure kun je contact opnemen met Maaike Gerst, HR Adviseur CIO office, maaike.gerst@eur.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Meer informatie
Deze vacature betreft een fulltime functie.

Functiecategorie(ën) ICT - Hardware / Netwerk
Branch(es) Onderwijs / Opleiding
Provincie(s) Zuid-Holland
Trefwoorden .

Contactgegevens

Contactpersoon Maaike Gerst

Vestigingsplaats

Solliciteer